על משקל עודף וגורמי סיכון למחלות

על משקל עודף וגורמי סיכון למחלות

האם עודף משקל היא מחלה?

עודף משקל והשמנת יתר, הם אחד השינויים הגדולים ביותר שקרו לאדם במאה ה-21. זאת בעקבות המהפכה התעשייתית, שהביאה איתה שפע והיצע בלתי מוגבל, של מוצרי מזון תעשייתיים. השגת אוכל הפכה לקלה כל כך, כבר לא נדרש מאמץ פיזי להשיגו. בנוסף, בשל התפתחות כלי התחבורה והתעשייה המכנית, אורח החיים הפך, מפעיל לאורח חיים ישבני.

כל זה מביא לכך, שכיום 48% אחוזים מאוכלוסיית ישראל סובלים מעודף משקל (בארה"ב 74%) והתופעה רק הולכת וגדלה. השמנת יתר ועודף משקל הן תופעות מסוכנות, המוגדרות כעודף שומן, שמהווה כיום כאחד מגורמי סיכון למחלת לב, סוכרת, יתר לחץ דם, דום נשימה ובעיות אורטופדיות.

עודף שומן הוא למעשה המצב ההתחלתי של ההשמנה, ולאחריה מגיעה השמנת היתר. נהוג להגדיר, מצב של עודף משקל והשמנה, לפי מדד BMI, אך כיום לא מסתפקים רק במדד זה, אלא מוסיפים לו מדדי גוף נוספים, שבעזרתם ניתן לדייק יותר בהגדרה, כמו למשל: היקפי השומן בגוף, רוחב הגוף, מדידה של זרוע, מפרק כף היד ועוד.

"תירוצים" להשמנה יש בשפע: אצלי במשפחה כולם שמנים, זאת הגנטיקה הדפוקה שלי, יש לי מבנה רחב, "עצמות כבדות", חילוף החומרים שלי בעייתי וכו`.

ברפואה הקונבנציונלית, הפתרונות שיציעו למטופל מוגבלים. לרוב יפנו את המטופל לייעוץ תזונתי. אם ההשמנה יצרה מחלות כרוניות, הטיפול כבר ישלב תרופות. בחלק מהמקרים אף יציעו ניתוחים בריאטרים כמו, קיצור קיבה.

כל הסיבות אינן מתייחסות לנסיבות שהביאו את האדם לעודף משקל והשמנה, וגם הפן הרגשי והנפשי לא נלקח בחשבון.

חייבים להבין שהשמנה זאת מחלה רב תחומית וכרונית. אין ספק שיש לטפל, ואם צריך גם תרופתית, איך לא ניתן להתייחס לעודף המשקל רק בהיבט הפיזי. הסיבות להשמנה יכולות להיות שונות מאדם לאדם, ועדין לא כולם חולים בסוכרת וביתר לחץ דם, למרות רקע הורי או חילוף חומרים בעייתי.

בזה שונה הנטורופתיה מהרפואה הקונבנציונלית. המטרה שלי, אתי מודלין, נטורופתית, יועצת תזונה ואירדיולוגית, היא להגיע לפענוח הסיבות, שהביאו להשמנה ומציאת פתרון מותאם הנגזר מאותן סיבות.

הכלי העיקרי אכן יהיה שינוי תזונה, אך הטיפול יהיה אינטגרטיבי, המשלב בין האבחון קונבנציונלי והוליסטי (אבחון אירידיולוגי), לטיפול נטורופתי, אלטרנטיבי, טבעי, זאת מתוך הבנה, שאין סיבה אחת ויחידה הגורמת לעודף משקל. חשוב להכיר מהם הגורמים הסביבתיים שהשפיעו, וכנראה גם גרמו לעודף המשקל וההשמנה אצל המטופל. תוכנית הטיפול צריכה להיגזר מגורמים אלו לפני הכל.

טיפים לשיפור אורח חיים בריא

אמנם הנטורופתיה יודעת לזהות ולאבחן האם עודף המשקל נובע גם מהפרעות גופניות, העלולות לגרום לעודף משקל, כמו תת פעילות בלוטת התריס, אך לעיתים מתן כלים וטיפים, תוך התייחסות לגורמים הסביבתיים, שמהם מגיע המטופל, יכולים לעשות את ההבדל בעמידה בדיאטה ובירידה במשקל מבלי להישבר, נפרט חלק מהם:

האיזון הקלורי היה, ותמיד יהיה, הגורם המשפיע על הירידה במשקל, אך מבלי להוריד מחשיבות המידע על הערך הקלורי של מוצרי המזון, בכל זאת כדאי ללמוד עליו. השתמשו במידע הקלורי, כבסיס לקביעת איכות המוצר, אך הימנעו מהמרוץ הכפייתי סביב ספירת קלוריות. במיוחד, הקשיבו לגופכם והשתמשו בצורה נבונה בתחושת הרעב, תוך שילוב עם הנושאים שהועלו בכתבה.
דיאטה היא אינדיבידואלית ופועלת על כל אדם בצורה שונה, האכילה היא אחד המקורות החשובים של סיפוק בחיים, וגורמים נפשיים עשויים להשפיע על מגנון הויסות של התיאבון. בחוסר במקורות אחרים של הנאה וסיפוק, המזון משמש כתחליף.
דיאטה צריכה להיות פשוטה ומשביעה, כדי שנוכל להקדיש, תשומת לב לנושאים אחרים ולא נהיה עסוקים רק בתהליך הדיאטה. אם הדיאטה דורשת התעסקות מרובה במהלך היום, לא נצליח לשרוד ונשבר די מהר.
ריכוז ארוחות בזמנים קבועים, בחלקו הראשון של היום, הגוף יודע לנצל טוב יותר את המאגרים להפקת אנרגיה. לכן, רמת הקלוריות האפקטיביות לגוף שונה מהרמה המופקת בארוחות שמועדם מרוכז בסוף היום.
אחוז השומן הוא הקובע ולא בהכרח המשקל, אדם השוקל 80 ק"ג אינו בהכרח שמן יותר מאדם השוקל 70 ק"ג.
בתחילת הדיאטה מאבדים בעיקר נוזלים, לכן אל לנו לצפות שהירידה במהלך הדיאטה תהיה מהירה כמו בהתחלה.
כשהגוף אינו מקבל את אבות המזון הדרושים, הרעב מגיע מהר יותר. למשל, סוג פחמימות. ככל שהערך הגליקמי של הפחמימה נמוך, הגוף מוציא יותר קלוריות כדי לעכל אותה. כלומר עיכול של 100 קלוריות תפוח אדמה אינו זהה לעיכול 100 קלוריות עדשים. עיכול העדשים דורש מהגוף הוצאת קלוריות מוגברת יותר.
עודף מלח יכול להפריע בדיאטה, מלח סופח מים וזה יכול להראות עלייה במשקל. הוא גם קושר אליו סידן, מפריע לכליות ופועל כרעל.
דיאטות קיצוניות פוגעות בדיאטה, לא חייבים להיות מוגבלים בתפריט קלורי. למזלנו, דיאטות שונות עשויות להשפיע באופן שונה על כמות הקלוריות שהגוף שורף ביום.


חסר בויטמינים ומינרלים אינו מאפשר לפחמימות להפוך לאנרגיה ולכן הם הופכים לשומנים. עודף פחמימות מזוקקות גורם להעלאת רמת אינסולין בדם. אינסולין הוא הורמון אנבולי, הגורם לצבירת שומנים בגוף.
אכילה מופרזת של מזון מזוקק מסייע להשמנה, הצריכה המיותרת של "קלוריות ריקות", מהווה גורם מרכזי בהשמנה. לא רק כמות המזון בלבד גורמת להשמנה אלא גם טיבו. רצוי לא להחזיק בבית מזונות שאינם מותרים, יחד עם זאת, גם בזמן דיאטה מותר לפנק את עצמנו מידי פעם. קוביות שוקולד או חתיכת עוגה, אינם בהכרח שבירת דיאטה.
סיבים תזונתיים מסייעים בתחושת שובע, גורמים לנו להגביר את הלעיסה וכך להאט קצב אכילה. סיבים אף מגבירים הפרשת שומן בצואה, משפרים הפרשת הורמוני עיכול ומשפרים סבילות לגלוקוז.

יעוץ אישי והתאמת תוספי תזונה
תוספי התזונה וצמחי המרפא לא באים להחליף את תוכנית התזונה לירידה במשקל, אך יכולים להוות חלק מהטיפול הטבעי בתהליך, כי הם יכולים להקל עלינו שלא נישבר, למשל:

  1. פרוביוטיקה: תוסף פרוביוטיקה – PROBIOTI GREEN משפר את העיכול, ונותן תחושת רוגע בקיבה.
  2. תוסף תזונה לניקוי הכבד – B–Protective Care מתערובת של צמחי מרפא, המחזקים את תפקודי הכבד, ומסייעים אף בתהליכי ניקוי הרעלים מהגוף, מה שעוזר בירידה קלה יותר במשקל: גדילן מצוי, עלי ארטישוק, שן ארי, כורכומין, סרפד, זקן תירס ולפה בורדוק.
  3. צמח הג'ימנמה: תרופה טבעית לסוכרת – Alpha Lipoic Acid Complex מרגיע את החשק למתוק ובכך עוזר שלא להתפתות למתוק.
  4. אצות ספירולינה וכלורלה: שתיהן עשירות בחומרים חיוניים, עוזרות בספיגת המזון במערכת העיכול.
  5. תה ירוק: מכיל חומרים שמגבירים חילוף חומרים, מעבר להיותו נוגד חמצון מעולה.
  6. אנזימי עיכול: טיפול טבעי לעצירות – ENZYM CAL בזמן דיאטה יכולה להווצר בעיה ביציאות. חשוב לפתור אותה במהרה, ובטח לא במשלשלים ממכרים. אנזימי העיכול, עשויים מצמחים, יזרזו וישפרו את היציאות, זה פתרון טבעי ובריא לעצירות.
  7. ויטמיני B: עוזר להפיק יותר אנרגיה מפחמימות בתזונה.


לפעילות גופנית סדירה יש תפקיד חשוב במניעה וטיפול בהשמנה, והתמדה מאד חשובה.
הפעילות הגופנית המומלצת להורדת משקל היא כ 40 דקות 4 פעמים בשבוע. פעילות מתונה ובקצב קבוע, כאשר המדד העיקרי לרמת עומס הפעיל הדופק. לפעילות שכזאת ניתן להגיע בהדרגה, כל אחד והקצב שלו.

לסיכום, על מנת להתחיל טיפול, לא מספיק להגיד אני רוצה לרדת במשקל. זה דורש השקעה וסבלנות רבה. אין פתרונות של "זבנג…וגמרנו", המאמר פרש בפניכם את הסיבות שיש להתייחס אליהם כדי לבצע דרך נכונה בשינוי הרגלי חיים ובתפריט לתזונה נכונה והכל בהתאמה אישית לשגרת חייו ובסביבתו הטבעית של המטופל.

אם לא הגעתם לתוצאות, אל תתייאשו, אני מזמינה אתכם לקליניקה שלי, ניתן לקיים גם טיפולים טלפוניים/אונליין הנטורופתיה, שישלב בתהליך את מגוון הסיבות שגרמו להשמנה, ובהתאם לכך גם יטפל בהם, הכל במטרה לבנות עבורכם את התכנית לשיפור אורח החיים, וללוות אתכם לאורך כל התהליך, להיות זמינים וקשובים, עד לתוצאה המיוחלת, בריאות מיטבית, כשהירידה במשקל, היא חלק ממנה.

מקסימום תצליחו!! בואו נדבר… זה בהחלט שווה לנסות ולהצליח.

תמונה של אתי מודלין

אתי מודלין

נטורופתית N.d, יועצת לאורח חיים בריא, הרבליסטית ואירידיולוגית מוסמכת. מרצה מזה שנים בכל תחומי הנטורופתיה, בעלת קליניקה פעילה , וניסיון רב בייעוץ וליווי נטורופתי. ההמלצות שניתנות במאמר הנן כלליות, ולא באות במקום יעוץ רפואי, כמו כן חשוב להתייעץ עם נטורופתית לתכנית מותאמת אישית.